U bent nu hier: Actueel > Spanzuilen Mabotec

Actualiteit en Nieuws

Spanzuilen Mabotec

Spanzuilen Mabotec

2014-02-18

 

Op 18 Februari werden de nieuwe spanzuilen officieel afgeleverd.

Begin 2013 zijn Q.T.H. en Mabotec spanzuilen gaan bespreken waarmee het productierendement, op een van hun horizontale bewerkingscentra, sterk zou verhogen. Met name het ombouwen van de machinepallets met de bestaande spanmiddelen, vergt veel tijd.

Mabotec opgericht in 1996 produceert klant specifieke hydraulische besturingsblokken (manifolds), voorheen in Genderen, sinds 2001 vanuit een prachtige locatie in Waalwijk, langs de A59. Mabotec bezit een modern machinepark met o.a. 3 Mazak horizontale bewerkingscentra. De machinefabriek van Mabotec is om door een ringetje te halen! Technische complexe werkstukken in een mooie en schone werkomgeving is iets wat bewondering oogt.

 

De manifolds die Mabotec maakt, worden tegenwoordig ook kleiner van formaat maar groter in aantallen. Hiervoor zocht Mabotec een spansysteem dat snel en eenvoudig ingericht kan worden. Al snel viel de keuze op de Gressel MultiGrip spansystemen. Omdat deze spansystemen een grote flexibiliteit bieden zijn investeringen in bijvoorbeeld snelwissel nulpuntspansystemen hierbij overbodig. Daarnaast kunnen deze klemmen meervoudig spannen waardoor manifolds op de spanzuil ook boven elkaar gespannen kunnen worden.

       

Met de werkstuk afmetingen en aantallen die Mabotec in 12 voorgaande maanden heeft geproduceerd, kon Q.T.H. de spanzuilen ontwerpen. Na een bereikbaarheids-studie werden de afmetingen gekozen en de spanzuilen definitief ontworpen.

Eind Augustus 2013 werden de aluminium spanzuilen en de Gressel MultiGrip klemmen afgeleverd. In de spanzuilen zijn draad- en boorbussen aangebracht om een lange levensduur en exacte repeteernauwkeurigheid te kunnen garanderen.

Vanwege een groot project welke Mabotec op dat moment aan het produceren was, konden de spanzuilen voor het eerst in December op de machine worden geplaatst. De spanzuilen werden nauwkeurig na gefreesd, alle boringen afgestopt en geanodiseerd. Eind December werden de zuilen opnieuw geplaatst en kon de eerste productie plaatsvinden.

     

Eindaflevering

Een succesvol project, verdient een officiële aflevering. Op Dinsdag 18 Februari werden de spanzuilen met Gressel MultiGrip spanklemmen symbolisch officieel opgeleverd. Alle technische documenten, handleidingen etc. werden overhandigd. De ca. 30 medewerkers van Mabotec ontvingen een taart want ook hun betrokkenheid bij dit spanproject heeft tot het succes geleid.

    

Terug naar overzicht